Elina Nikolaeva Elina Nikolaeva Потребител

Болничен при прекратяванеЗдравейте,
Назначен съм на ТД по чл. 67 във връзка с чл. 70 с изпитателен срок 6 месеца в полза на работодателя. Договорът ми влиза в сила от 09.12.2014 г. Подавам предизвестие за прекратяване, с което на 14.05.2015 г. трябва да ме прекратят и съответно съм прекртаен по чл. 326, ал.1., като съм дал съгласието си. Седмица преди прекратяването излизам в болничен на: 07.05.2015 г., който е издаден на 14.05.2015 г. и не е представен все още на работодателя, но той знае за него.

Конкретния ми въпрос е дали в действителност могат да ми прекратят договора след като съм излязъл в болничен седмица преди датата на прекратяване и как ще се изплати болничният ми? Болничният е до 08.06.2015г., но най-вероятно ще има и продължение. Продълженията кой ще ги входира в НОИ и как ще се изплатят след като вече съм прекратен?Отговори

 • Здравейте,
  Договорът Ви може да бъде прекратен, докато сте в отпуск поради временна неработоспособност, особено когато прекратяването е с предизвестие от Ваша страна.
  Колкото до обезщетението за болнични, съгласно чл. 42, ал. 2 от КСО: Когато временната
  неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука или професионална болест е
  настъпила до 30 календарни дни от прекратяването на трудовия договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 30 календарни дни. В тези случаи паричното обезщетение не се изплаща на лица, които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа, определено съгласно нормативен акт. Изплатените парични обезщетения за временна неработоспособност се възстановяват от лицата за периода, за който им е отпусната пенсия или им е изплатено обезщетение за оставане без работа.

  Поздрави В.дадова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->