Гергана Спасова Гергана Спасова Потребител

Заличаване на декларация 1 и корекция на декларация 6Здравейте!
Физическо лице се е осигурявало на две основания - веднъж като самоосигуряващо се лице в ООД и втори път като земеделски производител. От НАП са му казали, че трябва де се заличат данни.

Как да постъпя? Считам, че ще е правилно ако се заличи декларация образец 1 и се коригира декларация образец 6 за съответния период, като се подаде едно заявление до НАП за извършване на тези действия.Отговори

 • Здравейте,

  Самоосигуряването може да се извършва само по една от дейностите, за които лицето подлежи на осигуряване за своя сметка. В посочения случай мнението ми е, че е необходимо да се заличат данните подавани в НАП с Д1 за земеделски производител.
  Не разбирам за коя декларация 6 става дума обаче. За годишната декларация 6 с месец 13 или за месечна Д6 за осигуровките на фирмата?
  Обикновено в Д6 за фирмата помесечно не се посочват осигуровките на самоосигуряващите се лица и смятам, че не би трябвало да се намесват корекции в Д6 при заличаване на Д1 за самоосигуряващи се лица.
  Имайте предвид също, че заличаване на данни в персоналния регистър обикновено става с предписания от НАП или НОИ. Най-добре би било да отидете на място в НАП и да ви обяснят на място кои данни и как точно да ги коригирате/заличите.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->