Петя Иванова Петя Иванова Потребител

Обезщетения от борсата при съкращениеЗдравейте!
Работя първата си работа - продавач-консулант в хранителен магазин. Понеже шефът ми не е доволен от месечния оборот, реши да го затвори. Мои познати ме посъветваха да се разберем с него да ме съкрати. Така и стана. Той се съгласи и аз бях спокойна. Вчера обаче дойде и каза, че трябва да стане по взаимно съгласие, защото ако ме съкрати от борсата ще започна да вземам пари чак август месец.

Получих предложение да ме назначи за три дни към втората му фирма на изпитателен срок и да ме съкрати на основание "неспособност да изпълнява трудовите си задължения". Лично на мен ми се струва малко съмнително това. Не знам какво да правя. Това ми е първата работа и се чувствам адски неграмотна, че не мога да се справя сама. Мисля, че тази негова "загриженост" е напълно измислена, за да скрие нещо. Наясно съм, че трябва са ми плати обезщетение, но за това ли е цялото нещо?Отговори

  • Здравейте,

    Според чл. 222 от КТ, при уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя, което е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. За времето, за което работодателят дължи обезщетение, НОИ не изплаща обезщетение за безработица. Ако работодателят Ви назначи в другата си фирма, то при прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 328, ал. 1, т. 12 (при обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор), то той е длъжен да Ви връчи предизвестие и причината да бъде добре мотивирана в заповедта за прекратяване но предвид това,че сте със срок на изпитване в полза на работодателя то той може да Ви съкрати по всяко време. Да в този случай се избягва обезщетението за оставане без работа.
    Поздрави В.Дадова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->