stanka georgieva stanka georgieva Потребител

Напускане по здравословни причиниРаботя като готвач с 34 години трудов стаж. Пенсионер съм по болест с 72 % неработоспособност. Искам да напусна работа по здравословни причини. Трябва ли да отработвам предизвестие? Мога ли да се регистрирам на борсата, за колко време и с какво обезщетение?Отговори

 • Здравейте,

  Напускането по здравословни причини трябва да бъде обусловено от предписания на орган по медицинската експертиза на работоспособността. В този случай, когато работодателят не може да осигури подходяща работа, съгласно лекарските предписания, работника може да прекрати договора без предизвестие по реда на чл. 327, ал. 1, т.1 от Кодекса на труда.
  Важно е обаче, работника да е представил на работодателя предписания на здравните органи, на база на които работодателят да обяви, че в предприятието няма подходяща работа за този работник или служител. Едва тогава работника може да подаде заявление за прекратяване на трудовия договор без предизвестие.

  Поздрави,
 • По отношение на регистрирането на трудова борса, трябва да имате предвид, че определянето на размера на обезщетението за безработица, както и периода на неговото изплащане са от компетенцията на службите за социално подпомагане и бюрата по труда към НОИ.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->