Господин Андреев Господин Андреев Потребител

Задържане на документи по чл.315 от ТЗДобър ден,
Клиент съм на счетоводна къща. В последните месеци имам трудности и не съм заплатил все още хонорара им за три месеца. Прекратиха договора за счетоводно обслужване, но отказват да ми върнат документацията, защото така е записано в договора, че могат да ги задържат по чл.315 от ТЗ. Така не мога да си потърся друг счетоводител, а съответно и няма да мога да работя и така пък изобщо не бих могъл да им платя дължимото.

Имат ли право да ми задържат документите заради неплатените хонорари? Все пак не им дължа хиляди левове. Позволява ли се това от закона?Отговори

 • Здравейте,
  Чл. 315 от ТЗ предвижда, че търговецът има право на задържане за изискуемото си вземане срещу друг търговец от сключена между тях търговска сделка върху движимите вещи и ценните книги на длъжника, получени от него правомерно. Правото на задържане по чл. 315 от ТЗ е частен случай на общата хипотеза на упражняване на право на задържане по чл. 91 от ЗЗД.
  Поради това дори и да не беше посочено изрично в договора Ви, счетоводната къща може да упражни право на задържане за счетоводните документи, които са били предмет на договора Ви с тях, докато не си изплатите Вашите задължения към тях.
  След като не е толкова голямо задължението Ви към тях, най-добре е да сключите с тях споразумение за разсрочено плащане на задълженията Ви.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗС

-->