gergana ganeva gergana ganeva Потребител

Сгрешен банков превод за ДОО по вина на банкатаПуснала съм платежно нареждане за вноска ДОО правилно, но от банката бъркат една цифра и парите отиват в ЗО. Съответно вноска ДОО ми излиза като задължение. Tърся причината и стигам до банката, като преди това от НАП ми казват, че щом вината е в банката, те ще я оправят. В банката ми обясняват, че ще поискат от НАП да върне сумата обратно в нашата сметка и банката ще я нареди наново по правилната сметка. В следващото банково извлечение виждам, че сумата е наредена наново правилно, но от НАП не са ми върнали сумата.

Дали изобщо НАП ще върнат сумата и следва ли сега да начислявам за втори път, че вноска ДОО е платена и ако ми върнат сумата обратно да я осчетоводя пак по дебита на 503?Отговори

  • Осчетоводете първия превод към ДОО по Дт на сметка Други дебитори/Кт сметка Банка. Като ви върнат сумата от НАП, ще закриете сметка 498. Вторият превод банката е направила, за да не се трупат лихви.
    Случват се грешки, имах подобен случай, банката се опита да ме прати да си искам сумите от НАП като недължимо внесени, не се съгласих. Предприеха си необходимите действия самата банка и сумата бе възстановена по моята сметка.
  • благодаря за отговора!
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->