Olga Tomova Olga Tomova юрист

МайчинскиЗдравейте,

Бременна съм с второ дете, като първото ми е на 4 год. Към момента съм на безсрочен трудов договор , но идеята ми беше (преди да забременея) да го прекратя, за да се впиша в адвокатска колегия.

Моля, да ми дадете експертен съвет да го правя ли сега (втори месец от бремеността), или това ще се отрази негативно на майчинските?

Предварително благодаря!Отговори

  • Здравейте,

    При вписването в адвокатска колегия вероятно ще започнете да се осигурявате като самоосигуряващо се лице. При този вид осигуряване е важно да се определи точно вида на осигуряването - с включен риск общо заболяване и майчинство или без него. Единствено лицата, които са осигурени за риска Общо заболяване и майчинство могат да ползват обезщетение за майчинство от ДОО. От друга страна, размерът на обезщетението зависи изцяло от размерът на осигурителния доход, върху който са внасяни осигурителните вноски за този риск.
    За да вземете информирано и правилно решение е необходимо да се обследват доходите ви за последните 2 години, както и да поясните вида на осигуряване в адвокатската колегия и размера на дохода, върху който ще се осигурявате там.

    Моят съвет е да останете на безсрочния трудов договор - най-малко заради това, че процедурата по отпускане на обезщетението при работа по трудов договор е по лесна и надеждна.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->