Николай Вълков Николай Вълков Потребител

Удължаване на срока на предизвестието при използване на болничен листЗдравейте,

1. Искам да попитам, длъжен ли съм да отработвам 5 дни болничен лист (отпуск по болест), когато съм в едномесечно предизвестие за напускане, от което вече са изминали 2 седмици? Правоотношенията са ми утвърдени в безсрочен договор с 6 месечен срок на изпитание в полза на работодателя. Предизвестието ми е подадено по член 326 от КТ.

2. Налага ми се да използвам болничен за 5 дни, като мениджърът ми заявява, че трябва да си ги отработя? На какво основание имат право да направят това?

3. Във въпросното предприятие имам малко над 2 месеца трудов стаж. Мога ли да използвам платеният си годишен отпуск, който ми се полага, по време на предизвестието, без да се удължава неговият срок? Наслага ми се да пътувам 2 дни по-рано от крайната дата на предизвестието, но от ръководството не желаят да ми направят тези два дни почивни. Мога ли да използвам платеният си отпуск тогава?

4. Когато срокът на изпитание в трудовия договор е уговорен в полза на работодателя, дължа ли въобще едномесечно предизвестие за напускане, при положение, че аз съм работил там едва 2 месеца?Отговори

 • Здравейте,

  Срокът на предизвестието не се увелчава с времето, в което сте били в отпуск поради заболяване. Така че не трябва да си отработвате 5-те дни болничен. По същия начин ако използвате полагащия Ви се платен годишен отпуск, то това няма удължи срока на предизвестие. Ако не го използвате, то Ви се полага обезщетение по чл.224 за броя дни неизползван, но полагащ Ви се платен годишен отпуск.

  По отношение на последния Ви въпрос:
  Когато в трудовия договор изрично е написано, че изпипателният срок е в полза на работодателя, то той може да Ви освободи без предизвестие, но Вие му дължите такова при напускане. В противен случай ще му дължите обезщетение по чл.221 от Кодекса на труда в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазената част от срока на предизвестието.
  Ако в трудовия договор не е упоменато в чия полза е изпитателният срок, то се счита, че е в полза и на двете страни.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->