silviq nikolova silviq nikolova turgoviq

Изплащане на платен годишен отпускНапуснах работа на 05.03.2015г. с едномесечно предизвестие, при което трябваше да ми се изплатят 2 работни дни и 34 дена платен годищен отпуск. Изплатиха ми 577 лв., но не могат да ми обяснят как са я изчислили. За м. 02 ми дадоха заплата 273 лв. Как е възможно това и към кого да се обърна?Отговори

 • Здравейте,

  Съгласно чл. 224, ал. 2 КТ обезщетението за неизползван платен годишен отпуск се изчислява по реда на чл. 177 КТ към деня на прекратяването на трудовото правоотношение, а това означава че базата за изчисляване на обезщетението е начисленото при същия работодател среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, предхождащ ползуването на отпуска, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни. Когато няма месец, през който работникът или служителят е отработил най-малко 10 работни дни при същия работодател, възнаграждението по ал. 1 се определя от уговорените в трудовия договор основно и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер.
  Също така върху възнаграждението, което Ви е било изчислено за тези 34 дни платен годишен отпуск не се дължат осигуровки, а само данък общ доход.
  За да имате по ясна представа какво и как е изчислено, може да поискате от бившия Ви работодател да ви предостави фиш за месец март с начисленията и удръжките Ви.

  Поздрави,
  Наталия Божанова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->