Виктория Николова Виктория Николова Потребител

Връщане на работа след майчинствоЗдравейте,
Работодателят трябва ли да ми актуализира заплатата след връщане от майчинство (2 г)? Ако искам да ползвам натрупаната отпуска наведнъж има ли право да ми откаже? Има ли срок за пускане на молбата за отпуск? Детето ще навърши 2 години през Юли и искам да го гледам с отпуска до градината през септември. Ако напусна през юли по мое желание, длъжен ли е работодателя да ми плати отпуската? Наистина ли трябва да се върна за поне един работен ден за да си пусна отпуск?Отговори

 • Здравейте,

  По първи въпрос - Не работодателят ви няма задължение да ви актуализира възнаграждението. Това става по взаимно съгласие между страните по трудовото правоотношение.
  По втори въпрос - Работодателят няма право да откаже ползването на отпуска, след изтичането на отпуска за отглеждане на дете. Имайте предвид, че при завръщането си на работа и неизползване на натрупания отпуск за периода на майчинството, за този отпуск започва да тече давностен срок, който е 2 години, от началото на годината, следваща годината, в която е отпаднала причината за неизползването му.
  По трети въпрос - Редно е молбата за ползване на отпуска да бъде подадена преди началото на ползването на отпуск.
  По четвърти въпрос - Да, работодателят ви е длъжен да ви заплати обезщетение за дните на неизползвания платен годишен отпуск при прекратяване на трудовия договор без значени от начина на прекратяването му.
  по пети въпрос - Не съм срещал изискване за връщане на работа след майчинство за да може да се използва натрупания платен годишен отпуск.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->