Анна Драгнева Анна Драгнева Потребител

Изравнителен доход СОЛ и данъчна декларацияЗдравейте,
Самоосигуряващо се лица /съдружник в дружество/ с избран месечен осигурителен доход - 420 лева, получава доходи от друга стопанска дейност /от дружеството през което се осигурява - не/. Полученият доход е по-голям от осигурителния. Лицето не е правило авансови вноски по ЗДДФЛ през годината и е ползвало болничен /за два от месеците са внасяни осигуровки на суми под 420 лева/. В годишната декларация по чл.50 излиза на довнасяне на осигурителни вноски. Имам следните въпроси:

1. За месеците, през които е ползвал болничен в справката за НОИ /приложена към данъчната декларация/ сумата 420 лева ли следва да се впише или по-малката?

2. След като е по-висок получения от осигурителния доход следва да се довнесат осигурителни вноски, които се декларират и в декларация 6, обаче освен в декларация 6 и декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ, тези осигурителни вноски не са включени в декларация образец 1 и така ща се получи разминаваме между декларация 1 и 6. Трябва ли някъде другаде да се декларира или след като са подадени с декларация 6 за месец 13 това не се зачита?

3. Данък общ доход, които фигурира в декларацията по чл.50 от ЗДДФЛ не може да се включи в декларация образец 6 с месец 13, този данък освен в годишната декларация по чл.50 трябва ли да фигурира и на друго място?Отговори

  • Здравейте,

    На първи въпрос - Не посочвате за коя точно колона поставяте въпроса. В колоната за размера на осигурителния доход, върху който са внесени авансовите вноски следва да попълните по-малката сума. В колоната за дохода, върху който са дължими осигурителните вноски за СОЛ следва да впишете реално получените доходи. Според указанията това става като общия доход за годината се впише на ред 13 и се раздели на месеците, през които е упражнявана дейността. Вероятно в този случай ще имате осигуровки за довнасяне.

    По втори въпрос - Разликата между Д1 и Д6 не е от значение тъй като за това лице, осигурителния стаж и доход ще бъдат заверени в осигурителна книжка на база подадената данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ и справката за окончателния размер на осигурителния доход към нея.

    По трети въпрос - Не, данъка за СОЛ не се декларира никъде другаде.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->