msm 1980 msm 1980 счетоводител

Прекратяване на трудов договор на майкаМайка, назначена на трудов договор съм. Ползвам отпуск за отглеждане на дете до навършване на 2г., която изтича на края на м.04.2015г. Не желая да се връщам на работа при стария ми работодател. Подадох предизвестие за напускане на работа на основание чл.326 от КТ по моя инициатива!

Как следва да бъда освободена от фирмата, така че да си запазя правото за регистрация в бюрото по труда и да ползвам обезщетение за безработица? Чела съм за закрилата по чл.333 от КТ. Имам повече от 15г. трудов стаж и искам да избегна получаването на обезщетение от БТ за минимален срок и размер.

Как да реагирам за да си запазя правата?Отговори

 • Вие задавате въпроса след като вече сте предприела определени действия. Смятам, че сте закъснели. В написаното от вас разбирам, че вече сте подала предизвестие за прекратяване на трудовия договор на основание чл.326 отКТ. Това означава, че вие по ваша инициатива искате да прекратите трудовия си договор. В този случай ще имате право на 4 месеца обезщетение от бюрото по труда в минимален размер от 7,20 лв. След като вие желаете да прекратите договора си за вас не се отнася закрилата по чл.333 от КТ. Този член от Кодекса на труда би ви защитил ако инициативата за прекратяване на трудовия договор е на работодателя. Във вашия случай инициативата е ваша и ако работодателят е приел предизвестието единственото нещо, което можете да направите е да поискате оттегляне на вашето предизвестие, което пък означа, че трябва да се върнете на работа.

  Анелия Петрова
  • 11 Apr 2015 08:49
  • msm 1980 (Потребител)
  • 0
  Благодаря Ви!
  Това ми беше първото предизвестие, което съм подавала за 15г трудов стаж.
  Бих искала само да уточня, понеже при подаването на предизвестието съм посочила в нето чл.326 от КТ, мислейки, че това е основанието на което се подава самото уведомяване т.е. не съм искала това да е основание за освобождаването ми от длъжност.
  Въпросът ми е: Ако не подпиша заповедта за освобождаване на основание чл.326 и чл.325 ще имам ли права по отношение на чл.333 от КТ и закрила от ИТ.
  И ако бъда назначена при друг работодател и след това освободена, мога ли да избегна загубата на правата ми относно бюрото по труда!
  Има ли вариант или вече е късно!
  Благодаря Ви за подкрепата!
  Весели празници!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->