Десислава Ангелова Десислава Ангелова Потребител

Болничен за събота и неделя при работа на смениЗдравейте!
Имам въпрос относно изплащане на обезщетения за болничен в период, вклюващ събота и неделя – става въпрос за работа на смени (индивидуален график), включително нощен труд. Работодателят ми ме задължи да си извадя болничен лист, за да оправдая отсъствието си от работа през събота и неделя, но не ми го признават и трябва да отработя тези два дни, тъй като те не са работни според тях. В Наредбата за изплащане на обезщетения – чл. 19, ал. 1, се посочва, че обезщетение се дължи за календарни, а не работни дни, когато става въпрос за работа по индивидуален график.

Има ли основание моят работодател да изисква документ болничен лист, но смените да се отработват след това? Също така – когато смяната е била 12 часа, а не 8 часа – имат ли право да признават болничния лист само са 8 от 12-те часа и другите 4 да се отработват?

Pри болничен лист, предаден със закъснение, при положение, че те вече се подават онлайн към НОИ, имат ли право да не ми признаят по-късно предадения болничен и да трябва да отработвам дни от предния месец през следващия месец?Отговори

  • Здравейте,

    При работа по график времето в болничен се отчита според предварителния график. Тоест няма значение дали дните са по принцип работни или не. При СИРВ времето на болничния се отчита в часове според заложените в предварителния график работни смени през периода на болничния лист. В случай че смените са 12 часа те следва да бъдат отчетени като точно толкова.
    Болничните листове за сега се подават електронно (онлайн) само от лекарите и болничните заведения, които ги издават. За съжаление работодателите все още са длъжни да занесат описите за болнични и приложенията към тях на място в НОИ. Това обаче не означава, че работодателят ви може да не зачете късно представения болничен. Болничните се вписват в дневник при работодателя, като в тях се посочват точно датите на представяне на болничните листове от работниците на работодателя.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->