Мики Николов Мики Николов Потребител

Неплатени социални осигуровкиЗдравейте,
след кандидатсване за ипотечен кредит разбрах от банката, че фирмата, в която работя не е изплащала осигуровките, а само ги е декларирала. При проверка в сайта на НОИ с ПИК код - всичко е изрядно, но явно там не се показва статус дали са платени.

Какви негативи има това за мен, освен кандидатстване за кредит, като проблем със стажа например? Kакво мога да направя?Отговори

  • Според описаната от вас ситуация мога да предположа че фирмата, в която работите само е подавала информация за осигуровките в НАП, но не ги е плащала. По отношение на вашия стаж или вашите осигурителни права това няма да има негативни последици. Отговорността за невнасянето на осигуровките е на фирмата, а не ваша. НАП ще изисква и търси плащането на осигуровките от фирмата, защото тя е длъжника. Работника не може да носи вина и търпи вреди от това, че неговия работодател не е изпълнил своите задължения. Единственото нещо, което можете да направите е да подадете сигнал до НАП и Инспекцията по труда. Институциите са длъжни да предприемат действия по всеки сигнал.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->