Law  Maniac Law Maniac Потребител

Пенсиониране без прекратяване на трудов договорПрез ноември 2014г. навърших необходимата възраст за пенсиониране (имам и нужния стаж). На добра воля на работодателя трудовият ми договор все още не е прекратен. Искам да се възползвам от влезлите в сила от 1 януари 2015г. промени в Кодекса за социално осигуряване - т.е. да подам молба за пенсиониране, за да получавам и пенсия, и заплата за последните 6 месеца. Имам няколко въпроса:

1) Дали подаването на молба би повлияло отрицателно върху работодателя ми и по този начин да "предизвикам" да ми бъде прекратен трудовия договор?
2) Длъжна ли съм да уведомя предварително работодателя?
3) Длъжна ли съм да предоставя веднага трудовата си книжка в случай на прекратяване на трудовия договор? (Ако подам молба за пенсиониране, книжката трябва да се даде в НОИ, откъдето не знам кога ще ми бъде върната.)Отговори

  • Здравейте,

    Не смятам, че подаването на документи за пенсиониране в НОИ ще доведе до негативни последици за вашия работодател. Не смятам също, че сте длъжна да уведомите работодателя, че имате намерение да се пенсионирате. Разбира се това не означава, че не е редно да го уведомите.
    При прекратяване на договора, трудовата книжка се предоставя на работодателя за оформяне на прекратяването и вписване на натрупания стаж. Работодателят следва да я върне веднага на работника.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->