Димитър Драшков Димитър Драшков Потребител

Отпуск при смърт на роднинаЗдравейте!
Случаят е следният: Смърт на роднина. Работодателят не е съгласен да даде отпуск, освен само и единствено за погребението. Полага ли се отпуск при смърт на роднина и ако се полага, има ли определен брой дни?

Благодаря ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Според разпоредбите на чл.157, ал.(1) от Кодекса на труда, работодателят е задължен да освобождава от работа служителя 2 работни дни при смърт на родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Само ще допълня, че по силата на чл.50, ал.(1) от Наредбата за работното време, почивките и отпуските служителят има право на гореописания отпуск за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползва в първите 2 работни дни след нея.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Здравейте, а има ли право работник да ползва отпуск при смърт в първият си работен ден? Да обясня - близък почива в събота(1.08.2015г.), погребението е във вторник - 4.08.2015г. и на 3.08.2015г. трябва да постъпя на работа - със предварително сключен трудов договор? Имам служебна бележка от общината за датата на смъртта, и според НРВПО ми се полагат два дни - понеделник и вторник, но при случай че деня, в който трябва да отсъствам ми се явява първи работен? Или трябва да се ползва като неплатен?
 • Здравейте,

  Това, че Ви е първи работен ден, не го прави с нещо по-специален ден от останалите дни при този работодател. Така че имате право да ползвате отпуска по чл.157 от Кодекса на труда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Здравейте, моля за информация относно изчисляването на 2 дни отпуск при смърт. Казусът е следния. На 01.08. постъпих на нова работа, за съжаление баща ми почина и ползвах 2 дни полагащи се по КТ. На практика трудовите ми правоотношения не са прекъсвани, т.к. договорът ми с предишния работодател беше прекратен също на 01.08. Не съм предоставял служебна бележка за брутния доход от предишния работа. Моля за информация как би следвало да се изчисли сумата за платения отпуск при смърт в конкретния случай, тъй като начислената сума е изключително малка на база договорените възнаграждения (основни и допълнителни) и какво бихте ме посъветвали да направя.

  Благодаря!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->