Десислава Николова Десислава Николова Потребител

Удържане на командировъчни по запорЗдравейте,
мъжът ми работи като шофьор на камион. Има наложен запор върху трудовото възнаграждение от ЧСИ. Счетоводителката каза, че трябва да удържи и от командировъчните, защото ги начислявала за няколко месеца едновременно. До сега му удържаха по 90,00лв. от заплатата, а този месец каза, че ще му удържи 420,00лв. Това правилно ли е и може ли да се наложи запор и върху комендировъчните след като са 24,00лв на ден?Отговори

 • Здравейте,
  Според мен не може да се налага запор върху командировъчните, тъй като те не са част от трудовото възнаграждение и не са "друго възнаграждение на длъжника, получено срещу същата или друга работа при същия работодател" по смисъла на чл. 512, ал. 1 от ГПК.
  Командировъчните не се изплащат срещу положен от работника труд, а са допълнителна сума пари, които се дават на работника за пътни, дневни, квартирни.
  Аргумент в тази насока е и чл. 4, ал. 1 от Наредбата за командировките в страната, съгласно която командированият за времето на командировката има право да получи освен брутното си трудово възнаграждение и командировъчни пари, т.е. командировъчните пари са извън брутното трудово възнаграждение.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->