Асен Иванов Асен Иванов Помощник готвач

Работно време и почивкиЗдравейте,
Има ли закон, който да защитава хората работещи на смени? При трудов договор за 8 часoва работна смяна започваща от 5 часа сутринта, има ли задължителна почивка?

Интересувам се конкретно за длъжността готвач. Ако има почивка влиза ли в рамките на осемте часа или е 8 часа плюс 1 час почивка? Ако има почивка, колко часа трябва да е и в кой часови интервал трябва да се вземе, след четвъртият отработен час, след шестият? Това регламентирано ли е? Готвачите имат ли някакви привилегии заради трудовите условия (работно време, почивки и т.н)?

В България по закон на каква стойност е минималната работна заплата на длъжността готвач?Отговори

 • Здравейте,
  Законът в Република България, който урежда правата и задълженията на работниците и служителите е Кодекса на труда (КТ). А работата на смени е уредена в чл. 141 от КТ.

  В Правилника за вътрешния трудов ред в предприятието работодателят определя продължителността на работното време, отпуските и почивките. Работодателят е длъжен да сведе до знанието на своите работници правилника за вътрешния трудов ред.

  Съгласно чл. 151 от КТ Работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути. Почивките не се включват в работното време.

  В България минималната работна заплата към момента е в размер на 360 лв. Не съществува отделна минимална работна заплата за всяка длъжност, съществува обаче минимален осигурителен праг, на който работник на длъжност готвач трябва да се осигурява. За да разберете какъв в той трябва да проверите какъв е кода на дейността на фирмата в която сте назначен.

  Поздрави,
  Нина Стоева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->