Milena Ruseva Milena Ruseva TRZ

Измемения в СИРВЗдравейте,
Предприятието има непрекъснат производствен процес и работниците работят на смени по 12 ч. Работи се дневна, нощна и се почива два дена. При така съставен график обаче винаги в края на месеца има извънреден труд. /т.е. още със съставянето на графика се вижда, че работниците ще имат извънреден труд/. Извънредният труд ще се заплати, в края на всеки месец /въведен е период на отчитане 3 месеца/.

Дали не сме в нарушение още при съставянето на графика /т.е вижда се че работниците ще имат извънреден труд/?

Четох, че няма проблем да има извънреден труд стига той да се заплаша адекватно и да се декларира. Благодаря за отговора. Настъпиха изменения в СИРВ и ми е малко объркано все още.Отговори

  • Здравейте,
    Не е проблем, че още със съставянето на графиците се вижда, че има извънреден труд (във Вашия случай и нощен). Колко точно е извънредният труд ще стане ясно след изравняването му в края на третия месец (както е при Вас). Ако някои от служителите ползват отпуск (включително и поради временна неработоспособност), това би повлияло на нормата за отработено време. Тоест ако един служител има 10 часа извънреден труд за м. април, но в м. май той ползва отпуск, то нормата (съответно и извънредния труд) ще се преизчислят и може да се окаже, че няма извънреден труд. Трябва да се има предвид, че продължителността на седмичната почивка при СИРВ е не по-малка от 36 часа, а при смяна на смените е не по-малка от 24 часа.

    Поздрави Валя Дадова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->