Велимир Билалов Велимир Билалов Потребител

Призовка за принудително изпълнение от ЧСИЗдравейте,
имам задължение на стойност от 82 лв. към ЧСИ, за което получих уведомление за принудително изпълнение за опис на движими вещи на адреса, на който живея. Интересува ме, какви са законните правомощия на ЧСИ да влиза на адреса ми по лична карта и да описва имущество, след като първо: посочената сума е в малък размер и второ: недвижимото имущество и вещите в него не са моя собственост, а на родителите ми (като пояснявам, че може би е почти невъзможно, някой да пази документи за покупка на всяка една вещ в апартамента, за да докаже кое е негово и кое не, като се предполага че то е собственост на притежателя на недвижимия имот).

Как мога да предпазя в дадената ситуация, родителите ми, които не бива да бъдат заставяни да предоставят за опис имущество, което е тяхна собственост?Отговори

 • Здравейте,
  На основание чл. 133 от Закона за задълженията и договорите кредиторът може да насочи принудителното изпълнение срещу цялото Ви имущество, включително и Вашите движими вещи.
  Изключение са несеквестируемите вещи, които не подлежат на принудително изпълнение - храна, гориво, вещи за обикновено употребление и др. Повече подробности кои точно са тези вещи можете да прочетете тук:
  http://balans.bg/6825-nesekvestiruemo-imushtestvo-na-dlyjnika/
  ЧСИ не може да описва, запорира и продава тези вещи.
  По отношение на останалите движими вещи - ЧСИ може да ги описва, ако са Ваша собственост. Собствеността се доказва с писмени документи (фактури, гаранции и др.), а при липса на такива документи се гледа кой владее вещите. С други думи, ако ЧСИ Ви завари в имота, със сигурност ще приеме, че владеете част от тези вещи. Ако обаче при описа Вие не присъствате, ЧСИ много трудно ще докаже, че Вие живеете там и че владеете тези вещи. Това на практика може да стане само със свидетели (например разпит на съседи, които да удостоверят, че Вие живеете реално в това жилище).
  Няма никакво значение кой е собственик на апартамента, не съществува законова презумпция, че движимите вещи са собственост на собственика на недвижимия имот, в който се намират. Презумпцията е, че вещите са на този, който ги владее.
  Няма никакво значение и какъв е размерът на Вашия дълг - в крайна сметка ЧСИ може да опише и само една вещ, стига да е на стойност, която покрива дълга (т.е. 82 лв.).
  С други думи - най-добре е да не присъствате при описа на движимите Ви вещи, а да присъстват само родителите Ви, които да твърдят, че Вие не живеете там и всички движими вещи са техни.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • Здравейте, г-н Костов. Разведена съм и с бившия ми съпруг не сме в добри отношения имаме дъщеря на 9 г. Миналата година замина за 6 месеца в чужбина. През това време майка му заведе дело докато го няма те да взимат дъщеря ни по неговия определен режим.Спечелиха делото и съответно ми бяха наложени разноски в размер на 430 лв. Не им платих защото техния син дължи издръжка на дъщеря ни в размер на 5700 лв. а и нямах средства. Но сега ми връчиха покана от ЧСИ за доброволно изпълнение в размер на 850 лв. в 14 дневен срок. Вие какво бихте ме посъветвали? Благодаря
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->