Емилия Бокова Емилия Бокова КОНТО КОНСУЛТ ООД служител

Прехвърляне на ЕТ в ЕООДЗдравейте!
ЕТ и ЕООД са собственост на едно и също лице, което желае да прехвърли ЕТ в ЕООД-то. Каква е процедурата и какви финансови и трудови последствия ще има?Отговори

 • Здравейте,
  Прехвърлянето на търговското предприятие от ЕТ на ЕООД се осъществява при спазване на процедурата по чл. 15, 16 и 16а от Търговския закон.
  За целта е необходимо да се сключи писмен договор с нотариална заверка на подписите между ЕТ и ЕООД и да се впише прехвърлянето в търговския регистър, а ако в търговското предприятие са включени недвижими имоти - и в службата по вписванията.
  ЕТ е длъжен да уведоми кредиторите си за прехвърлянето на предприятието.
  Предприятието на ЕТ се управлява отделно от предприятието на ЕООД за срок от 6 месеца след прехвърлянето, което представлява гаранция за кредиторите на ЕТ.
  След прехвърляне на предприятието Физическото лице-бивш собственик на предприятието се заличава като ЕТ от търговския регистър, но продължава да отговаря за задълженията на ЕТ солидарно с ЕООД, вече като физическо лице.
  Трудовите договори на ЕТ се запазват, но се променя работодателят, който вече е ЕООД. За справка - чл. 123 от Кодекса на труда.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗКПО

-->