Славян Шопов Славян Шопов Потребител

Извънреден трудЗдравейте,
В компанията, в която работя в момента има много работа и се налага да давам извънреден труд. До момента или ми се заплащаше или ползвах компенсация, почивен ден, но вече се измисли нещо ново. Извънредния труд не се изплаща, а компенсацията, която ползвам ми се дава от платения ми отпуск, т.е. ако имам 2 дни извънредни и ми предстои да ползвам платен отпуск от 5 дни (по предварително изготвен график преди 31.12.2014), реално ми се отпускат 2 дни "компенсация" и три дни отпуск. Останалите два дни отпуск ми се запазват, но никой не може да ми каже дали ще мога да ги ползвам когато реша. Най вероятно няма да ми позволят да ги ползвам докато евентуално не напусна и трябва да ми ги платят. Тази практика започна отскоро и подозирам, че до края на годината ще има поне 10 дни отпуск за прехвърляне.

Отделно имам решение от ТЕЛК с 50% намалена работоспособност, но в него пише, че ми е противопоказно психическо пренатоварване и нощен труд, а за извънреден труд нищо не пише.

Въпросът ми е законна ли е тази практика на работодателя ми, тъй като реално аз губя отпуската си по този начин за неопределен период от време?Отговори

  • Здравейте,

    Отработеното в повече време, когато се работи в условията на СИРВ, се компенсира с по-голяма почивка в рамките на периода на сумиране на времето. Според сега действащите разпоредби, този период, не може да бъде по-голям от 6 месеца. Когато в края на периода, след сумиране на времето, и ако отработеното в повече не е компенсирано с по-голяма почивка в рамките на периода, се получи отработено време, в повече от нормалната продължителност за определения период, същото следва да се заплати с увеличено възнаграждение като извънреден труд.
    СИРВ се въвежда от работодателя със заповед, като в нея се посочват точно началото и периода на СИРВ.

    Ако във вашия случай, след изтичане на периода, отработеното в повече не бъде компенсирано с допълнително възнаграждение за извънреден труд, то това ще бъде грубо нарушение на разпоредбите на КТ от страна на вашия работодател.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->