Антонина  Вълчева Антонина Вълчева Потребител

Прекратяване на договор по чл.328, ал.1, т.3Здравейте,
днес съпругът ми получи 30 дневно предизвестие от работодателя си за прекратяване на ТД по чл.328, ал.1, т.3. Той работи на постоянен договор, като продавач-снабдител на кафе по маршрут. Няма друг негов колега, който да покрива района му. В момента на връчването на предизвестието са назначили човек, който ще поеме неговия район. Дори искат от него да го обучава една седмица и да му показва обектите. Реалната причина, която е изтъкнал управителя е, цитирам: "студент си задочно и не си ни изгоден, вземаш си отпуски за изпити, за лекции...". Към момента на сключване на договора работодателя е бил уведомен, че съпруга ми е студент-задочно.

Имаме ли право да обжалваме прекратяването на договора? Трябва ли да изчакаме действителното освобождаване или можем още докато тече предизвестието да сигнализираме за нередност? С какви способи и средства ръководството ще докаже това "намаляване на обема на работа" като съпруга ми работи там от 8 месеца и в неговите оборти има дори повишение? Не би ли следвало да се гледа само неговия район при оценката или се гледа фирмата като цяло? Искаме да си търсим правата. Съгласни сме да го освободят, но нека да е законно да е по друг член и да му изплатят 4 брутни заплати обезщетение.

Дайте ни съвет, моля.Отговори

  • Здравейте,

    От описанието на казуса съм на мнение, че имате възможност да обжалвате уволнението като незаконно. Това обаче можете да направите едва когато уволнението вече е факт. Тоест, след издаването на заповедта за прекратяване на трудовия договор. Основанията за обжалването могат да бъдат много и най-различни. Съветвам ви да си наемете адвокат, който да подготви документите и да ви посъветва как да постъпите, както и в кой момент какво трябва да направите.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->