fjhdhd fjhdhd

Фалит на фирма по време на майчинствоДнес научих от счетоводителката на фирмата, в която работех, че е фалирала. Аз излезнах в майчинство от въпросната фирма, която е обявила фалит. Другия месец дъщеря ми навършва 2г. Не мисля да се връщам там на работа, въпреки че въпросното магазинче съществува на същия работодател.

Искам да попитам, мога ли да претендирам за обещетение и как могат да ме съкратят, за да имам право да се запиша в Бюрото по труда?Отговори

 • Здравейте,
  Законът за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя Ви дава възможност да поискате да Ви бъдат изплатени последните шест начислени, но неизплатени месечни трудови възнаграждения и парични обезщетения през последните 12 календарни месеца.
  Гарантираните вземания се отпускат въз основа на молба-декларация по образец, подадена от работника или служителя до ТП на НОИ по седалището на работодателя в 30-дневен срок от датата на обнародване на решението за откриване на производството по несъстоятелност. Към молба-декларацията се прилага справка, която работодателят е длъжен да изготви след откриване на производство по несъстоятелност.
  Прекратяването на трудовото Ви правоотношение следва да се осъществи на основание чл. 328, ал. 1, т. 1 от Кодека на труда - поради закриване на предприятието.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->