Лена Йорданова Лена Йорданова медицинска сестра

Начисляване на прослужено времеСъпругът ми е параджия или подържа парно в едно Кметство през зимата, а през лятото подръжа тревните площи към същото Кметство. Взема минимална заплата 360 лв., но не получава пари за прослужено време. Във фиша му фигурира само, че има 27г. трудов стаж и щата и толкова. Възможно ли е или не никой не ти обяснява. Моля ви за компетентен отговор.Отговори

 • Здравейте,

  От въпроса Ви не става ясно тези 27 години дали са при последния работодател, затова ще Ви дам следната насока.
  Според чл.12 от НСОРЗ за професионален опит се счита целия натрупан стаж при съответния работодател, включително и на съвършенно друга длъжност. Когато постъпвате при нов работодател, той има право да направи собствена преценка дали и какво ще признае от стажа Ви при предишни работодатели. Критериите не са регламенитрани изрично, а преценката трябва да зависи от това, дали извършваната работа е била същата или сходна.
  Минималният размер на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит е 0,6% от основната месечна заплата за всяка година придобит трудов стаж и опит.
  Правото за получаване на това допълнително възнаграждение възниква при придобит трудов стаж и професионален опит не по-малък от 1 година.

  Поздрави,
  Наталия Божанова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->