Кристина Младенова Кристина Младенова Потребител

Регистрация на самоосигуряващо се лицеЗдравейте!
В момента работя като преводач в семейна фирма, която няма регистрация по ДДС. Наскоро обаче ми бе предложена работа по Интернет от немска фирма, която настоява за регистрация, с цел разпознаването на фирмата от немските власти. Има ли начин това да стане без съответната регистрация?

От друга страна, ако се регистрирам като самоосигуряващо се лице, възможно ли е отново да бъда призната като официален преводач и в Германия и да има възможност да ми бъде плащано по законовия ред на двете държави?Отговори

 • Здравейте,

  Във Вашия случай Ви предстои да предоставяте услуги на дружество, установено на територията на друга държава членка на Европейския съюз. Според разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност ще имате задължение, независимо от това дали предоставяте услугата като наето лице в българско дружество, или за собствена сметка като самоосигуряващо се лице, да се регистрирате по ЗДДС в срок не по-късно от 7 дни преди да бъде извършена услугата.

  Относно задълженията за внасяне на осигурителни вноски, според основните принципи на европейското законодателство в сферата на социалното осигуряване, те са обвързани пряко с мястото, от което се извършва трудът или дейността. Във Вашия случай, ако преводите се извършват изцяло дистанционно, от територията на България, то ще дължите осигуровки само в България, независимо дали ще сте заета като служител по трудов договор, или като самоосигуряващо се лице.

  Що се отнася до лицензионните режими за извършване на дейност като официален/заклет преводач в двете страни, препоръчвам да се обърнете със запитване към съответния компетентен орган в Германия за становище.
  Справка за нормативната уредба, приложима за този казус, може да направите в чл. 21, ал. 2 и чл. 97а, ал. 2 от Закона за данък върху добавената стойност, както и в чл. 11, ал. 3, буква а от Регламент № 883/2004 на Европейския парламент и на Съвета.

  Поздрави,
  Виктор Баталов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->