Женя Атанасова Женя Атанасова инспектор

Обещетение при пенсиониранеЗдравейте,
Използвах всички полагащи ми се болнични и платен годишен отпуск /дълго време съм на химиотерапия/. Наложи се да подам молба за 6 месеца неплатен отпуск, който по всяка вероятност ще поискам да бъде продължен до датата на придобиване правото на пенсиониране за осигигурителен стаж и възраст.

Възможно ли е да съм в неплатен отпуск или е необходимо известно време да бъда на работа за да се пенсионирам и да ползвам обещетение при пенсиониране?Отговори

 • Здравейте ,

  За да се възползвате от обезщетение по чл. 222 ал. 3, което се изплаща еднократно следва да е спазена следната фактология, както изисква закона:

  При прекратяване на трудовото правоотношение да сте придобила необходимия ви за пенсия осигурителен стаж и възраст. Независимо от основанието за прекратяването, ще имате право на обезщетение от работодателя в размер на брутното трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако сте работила при същия работодател през последните 10 години обезщетението ще е в размер на 6 брутни трудови възнаграждения.

  Дали сте в платен или неплатен отпуск вашето трудово правоотношение се запазва до неговото прекратяване.

  От 01.01.2015 вече не се изисква прекратяване на трудовото правоотношение, за да се възползвате от правото си на пенсиониране за стаж и възраст към НОИ.

  Поздрави!
  Адриана Ноева

 • Здравейте, имам колега, който има 25 години стаж във фирмата и ще се пенсионира след година. Работодателите обаче решават сега да го изпратят на борсата. Въпросът ми е, ако се пенсионира директно от Бюрото по труда, ще има ли право на обещетението по чл. 222 ал. 3.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->