Larimon Ludiq Larimon Ludiq Потребител

Какъв е размера на запора който мога да получаЗдравейте,

Осъден съм от ЧСИ за просрочен кредит в размер на 2 770 лв. Разполагам с ТЕЛК решение - 78% инвалидност. Обслужвам също така и още един кредит, за който ми се удържат пари при превеждането на заплата от работодателя. Искам да попитам какъв ще е размера на запора след като се има в предвид следните неща:

- Пенсията за инвалидност е в размер на 120 лв
- Заплатата която получавам е 300 лв.
- Вноската по активният в момента кредит 136 лв.
- Нежен съм, не плащам издръжка за деца. Живея при родители.

Знам, че се отдържа 1/3 от заплатата, но как стоят нещата след като имам още един активен кредит? Колко ще е размерът на запора?Отговори

 • Здравейте,
  Първо следва да уточним, че ЧСИ не може осъжда длъжника, защото с такива правомощия разполага единствено Съдът. ЧСИ (частен съдебен изпълнител) е длъжностно лице, което държавата е овластила да изпълнява съдебни актове (решения, определения, заповеди за изпълнение и др.).
  Вашата пенсия за инвалидност е несеквестируема в пълен размер - чл. 114а от Кодекса за социално осигуряване. Поради това върху нея не може да се налага запор.
  Решението на ТЕЛК има отношение единствено към запора на пенсията за инвалидност, но няма отношение към запора на заплатата Ви.
  При определяне на секвестируемата част от заплатата, която получавате, Вашият кредит няма никакво значение, ако това не е същият кредит, който се събира в момента от ЧСИ.
  С други думи, при определяне на удръжката от заплатата Ви работодателят следва да вземе предвид нетния размер на заплатата, но в него ще се включва и вноската по кредита.
  При това положение от заплатата 300 лв. ще Ви се удържат 100 лв. по запора и още 136 лв. за погасяване на вноската по кредита, а останалите 67 лв. ще са Вашият месечен разполагаем доход.
  В случай, че спрете да плащате кредита, кредиторът (вероятно банка) ще го обяви за предсрочно изискуем и ще образува ново изпълнително дело при друг ЧСИ (или същия) срещу Вас, но в този случай разполагаемият Ви доход пак ще е 200 лв., независимо колко кредитори и колко изпълнителни дела имате.
  Поздрави,
  Йордан Костов

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->