Рая Атанасова Рая Атанасова Потребител

Прекратяване на трудово правоотношениеНа 13.02.2015 година в 16,45 ч. (работно време на предприятието е до 17 ч.) бяхме посетени от служител на отдел "Човешки ресурси" и ни бяха връчени заповеди за прекратяване на безсрочният ни трудов договор по чл.331 от КТ, като ни беше отправено предложение за заплащане на обезщетение в размер на четирикратен размер на последното месечно трудово възнаграждение. Каква беше изненадата ми, когато преди два дни бях уведомена от банката, че сумата е преведена в сметката ми, но стойността ѝ не отговаряше на четирикратно пълно месечно брутно възнаграждение.

1.Има ли право работодателят да вземе за последно месечно възнаграждение, месеца в който е прекратил договора с мен, който не е пълен, тъй като сме уволнени в средата на месеца?

2.Какво мога да направя, ако работодателят не е постъпил според закона? Какво бихте ме посъветвали в тази насока?

Благодаря предварително!Отговори

  • Здравейте,

    Не, работодателят не може да вземе предвид месеца, в който правоотношението е прекратено. За база се взема месец, предхождащ месеца на прекратяването, в който работника има най-малко 10 отработени дни.
    На база споразумение между вас и работодателя ви, за прекратяване по реда на чл. 331 от Кодекса на труда, вие можете да търсите правата си по съдебен ред или да се обърнете към Инспекция по труда.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->