АТАНАСКА ВАСИЛЕВА АТАНАСКА ВАСИЛЕВА Потребител

Прекратяване на срочен трудов договорЗдравейте,
От 17.12.2014 преминах на по-висока позиция по заместване, до завръщане на титуляра. Изпитателния срок е 3 месеца. В договора е записано, че срока за предизвестие е 3 месеца за двете страни.

В трудовия договор пише:
Днес 16.12.2014г в гр….на основание Чл.68, ал.1, т.3 във връзка с чл.70, ал.1 и чл.119 от Кодекса на труда и в полза на /името на фирмата/….

се споразумяха за следните изменения на трудовия договор,
Считано от: 17.12.2014г.
1. За място на работа…..
2. От длъжност…на длъжност…
3. За срок за заместване до завръщане на титуляра ……. и със срок на изпитване-3три месеца
4. За пълно работно време 8 ч
5. Предизвестието е 3 три месеца в полза на двете страни

Въпросите ми са:
Имам ли право след изтичане на изпитателния срок да напусна без допълнително предизвестие и на коя дата, като се има предвид че през това време съм ползвала 5 дни болнични и 3 дни пратен годишен отпуск? Ако имам право да напусна, как трябва да известя работодателя – с молба за напускане или друг документ и по кой член?

Ако не напусна и след няколко месеца си намеря постоянна работа пак с изпитателен срок, мога ли да напусна без 3 месечно предизвестие по чл.327, т.7 от КТ?Отговори

 • Здравейте,

  По принцип предизвестието за прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка на срока по договора. Изпитателния срок няма пряка връзка със срока за предизвестие и не може да се тълкуват еднакво. Още повече, във вашия случай срока за изпитване е уговорен в полза на работодателя.
  За Вас - без значение дали срока за изпитване е изтекъл или не, ще имате право да прекратите договора си, като отправите писмено предизвестие до работодателя за прекратяване на договора по реда на чл. 326, ал. 1 от КТ.
  При срочните трудови договори обаче има и едно изключение, което и вие сте посочили. Това е прекратяването по реда на чл. 327, ал.1, т.7 от Кодекса на труда. На това основание се прекратява срочен трудов договор с лице, което преминава на трудов договор без определен срок. Това е възможност, която позволява на работника да планира по-добре сигурността, която търси занапред.

  По отношение на срока за изпитване - В практиката често се бърка, че срока за изпитване е срок на договора. Становището на МТСП обаче е, че чл. 70 от КТ не може да бъде самостоятелно основание за сключване на трудов договор. Трудовият договор се сключва като срочен или безсрочен, като в него може да бъде заложена и клауза за изпитване, която да даде възможност на работника и на работодателя да проверят възможностите, качествата, знанията и т.н. на работника. Това обаче не означава, че с изтичането на срока за изпитване договора ще бъде прекратен или пък ще се налага да се сключва допълнително споразумение за неговата промяна. Напротив, с изтичането на срока за изпитване договора продължава действието си на основанието, на което е сключен - Срочен или Безсрочен.

  Надявам се с това да съм отговорил на поставените въпроси,

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->