момчил узунов момчил узунов българия

Прекратяване на договорЗдравейте,


Съобщих на работодателя ми, че има вариант да напусна работа, но това не е сигурно, след което той ми каза, че ще изчака да му кажа какво ще правим. След 2 дена почна да си обучава човек, като по късно човека подписа договор и ми взе половината от часовете, който ми се полагат (даже и повече). Работодателят след това ми съобщи, че са решили с неговия шеф, че повече няма да ми дават смени и трябва да ми дадат молбата за да напусна.

Имат ли това право да направят това, и какво мога да направя аз по въпроса и ако остана без работа поне да взема някакво обезщетение?Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят, както и работника, се нуждае от сигурност при изпълняване на бизнеса. Моето мнение е, че действията от страна на работодателя са нормални и са продиктувани от това, че загубата на работник в неподходящ момент ще донесе негативи на бизнеса.
  Разбира се, с това не искам да кажа, че действията му са законни. При положение, че не сте подали молба за напускане няма основание да не ви се предоставя възможност да работите и да изпълнявате задълженията си по трудов договор. В случая работодателят ви може да прекрати договора ви с предизвестие, според предвидените за това основания в кодекса на труда.
  По отношение на обезщетенията, на които имате право - те зависят най-вече от основанието за прекратяване на трудовия ви договор. Едва след като ви бъде издадена заповед за прекратяване, с вписано в нея основание, ще мога да ви кажа, на какви обезщетения ще имате право.

  Поздрави,
 • След като им казах, че няма да си подпиша молбите ми връчиха предизвестие за прекратяване на трудовия диговор с 15 дневно предизвестие по член 334 от КТ.
  И след тия 15 дена ще ми се даде заповедтта за прекратяване.
  Трябва ли да има написани причините поради който ме отстравяват?
  И имам ли право на обезщетение?
 • Здравейте отново,

  Чл. 334 от КТ е за прекратяване на трудов договор за допълнителен труд.
  Това променя драстично ситуацията. Договорът за допълнителен труд, тъй като не е основен трудов договор може да бъде прекратен с 15 дневно предизвестие. Ако вашия трудов договор наистина е такъв, то не е необходимо да се посочват причини нито ще имате право на обезщетение за оставане без работа.
 • Възможно ли е да работя на два договора за допълнителен труд и да нямам основен договор?
  Този който ми се води основен е по чл, 114, а този който ми се води като допълнителен е по чл. 110 въз основа на чл. 114
  Като цяло не ни се плаща извънреден труд и като работим събота и неделя пак няма по високо заплащане. Само ако е официален празник тогава е двойно заплащането
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->