Иван Иванов Иван Иванов Потребител

Обезщетение от трудовата борса при регистрация на ЕООДЗдравейте,
Предстои да се регистрирам на трудовата борса поради съкращение. Имам идея за собствен бизнес и искам да регистрирам ЕООД. Въпросите ми са:

1. Мога ли да регистрирам ЕООД, но с преустановена дейност от момента на регистрация?
2. Ще трябва ли да плащам осигуровки като СОЛ, ако дейността на ЕООД е преустановена?
3. Ще мога ли да продължа да получавам обезщетение от трудовата борса, след като регистрирам ЕООД с преустановена дейност?
4. Подават ли се някакви годишни декларации и отчети към НАП, когато дейността на фирмата е преустановена?Отговори

 • Здравейте,
  Няма пречка да регистрирате ЕООД и то да не започне веднага дейност. Регистрирането на фирма в Търговски регистър не означава, че тя е осъществява дейност. Дейността ще започне в момента когато фирмата има банкова сметка и започне да осъществява търговски сделки до тогава ако не се реализират счетоводни приходи и разходи не се счита , че фирмата е действаща.
  При положение ,че фирмата Ви е без дейност Вие не сте длъжни да внасяте осигурителни вноски . Внасянето на осигурителни вноски като самоосигуряващо се лице започва от момента в който Вие декларирате пред органите на НАП с утвърден образец ОКД- 5 /Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице / датата от която започвате дейност в срок 7 дни от настъпване на обстоятелството.
  В срок до 31.03. на следващата година от регистриране на новоучреденото дружество ако то не е започнало дейност се подава задължително декларация по чл. 92 от ЗКПО образец 1010а с която декларирате, че фирмата Ви не е осъществявала дейност, както и декларация в НСИ за неосъществяване на дейност. Имате и задължение до 30.06 да подадете съответно Годишни финансови отчети в Търговския регистър.
  В случай, че не сте започнали дейност като самоосигуряващо се лице или на друго основание, освен граждански договор до размера на минималната заплата, Вие ще можете да получавате обезщетението си от Бюрото по труда.
  Поздрави В.Дадова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->