елена анaстасова елена анaстасова Потребител

предизвестие за напускане на работаЗдравейте, пуснах 30 дневно предизвестие за напускане на работа но нещата се стекоха така че трябва да замина за чужбина по-рано от предвиденото. Въпросът ми е има ли начин законно да напусна по- рано работа без позволението на работодателя и без да плащам неустойки или поне начин да отсъствам известно време докато тече предизвестието за да мога да си подготвя заминаването. Всеки ден ми е от значение в момента а искам всичко да стане в законовия си ред.

Благодаря.


Отговори

 • Здравейте,

  Чл.327 от Кодекса на труда регламентира кога служител може да напусне без предизвестие и да не дължи обезщетение. Проверете и вижте дали попадате в някоя от точките на този член.

  Ако не можете да напуснете без предизвестие, то само ще отбележа, че ако по време на срока на предизвестие излезете в отпуск или отпуск по болест (болничен), то срокът на предизвестието няма да се увеличи. Тоест ако имате неизползван платен годишен отпуск и можете да го ползвате, то през това време срокът на предизвестие си тече.

  Ако все пак напуснете преди да е изтекъл напълно срокът на предизвестие, то Вие ще дължите обезщетение на своя работодател в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазената част от срока на предизвестието.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->