Мария Георгиева Мария Георгиева Потребител

ВОП на ДА, оставащ при доставчикаЗдравейте,
закупуваме инструмент - дълготраен актив от страна от ЕС, който остава при доставчика с цел да произвежда с него детайли за нас. Доставчикът издава авансова фактура, впоследствие и окончателна фактура, които са без начислен ДДС. Имаме ли основание да третираме сделката като ВОП и да самоначислим ДДС при положение, че активът не е транспортиран до България?

Доставчикът е регистриран по ДДС в ЕС, ние също, в България. В интрастат декларацията няма основание да отразим доставка.Отговори

 • Здравейте,

  Тъй като активът не е превозен до България, то няма основание тази доставка да се счита за ВОП. Затова би трябвало във фактурата на доставчика да бъде начислено ДДС, тъй като Вие нямате основание да си самоначислите такова.

  В последствие ако произвежданите детайли с актива са собственост на доставчика и той Ви ги продава и изпраща, то това ще се счита за ВОП. Но ако произвежданите детайли са директно собственост на вашето дружество и си ги транспортирате до България, то по силата на чл.13, ал.(3) от ЗДДС- това ще се счита за възмездна доставка и ще трябва да се регистрирате за ДДС цели и в тази държава-членка (щом преминете определените в тази страна прагове за задължителна регистрация).

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • Здравейте,

  мястото на изпълнение на тази доставка е в държавата, в която е установен и регистриран доставчикът. В този случай доставчикът трябва да издаде фактура със съответната ДДС ставка за тази страна. Вие не трябва да третирате тази доставка като ВОП, защото активът не е бил транспортиран до територията на страната.

  Системата Интрастат има за цел да отразява движенията на стоки "от" и "към" България от Европейски страни членки. Затова няма да намерите основание в Интрастат декларацията.

  Поздрави,
  Тони
 • Здравейте, благодаря за бързия отговор.

  Имаме ли основание да ползваме данъчен кредит и как можем да си прспаднем начисления ДДС, за да не се включва в стойността на закупения актив, чрез агент в съответната държава от ЕС?
 • Здравейте,

  Можете да възстановите ефективно (с много малки изключения), когато сами се заемете или ползвате услуги на специализирана фирма. Потърсете в интернет коя фирма е най-удачно да ползвате, защото те са и по държави. Повечето фирми възстановяват за определени държави.

  Поздрави,
  Тони
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->