Veneta Todorova Veneta Todorova специалист

Обезщетение по КСО на съкратен държавен служителЗдравейте,
Имам право на 2 заплати обезщетение по КСО като съкратен държавен служител. В какъв срок трябва да бъдат изплатени? Какви права имам, ако работодателят ги бави и не ги изплаща?Отговори

  • Здравейте,

    От зададеният въпрос не става ясно точно на база коя нормативна разпоредба от КТ или КСО ви се дължи това обезщетение. В Кодекса на труда е описано, че обезщетение за два месеца се дължи от работодателя при съкращаване на служител поради болест или при пенсиониране на служителя (чл. 222 ал. 2 и чл 222 ал. 3 от КТ). Ако става въпрос за този вид обезщетение, то то трябва да ви бъде начислено със последната работна заплата и изплатено в сроковете за найното изплащане. Ако това не бъде направено, може да се обърнете към Инспекцията по труда.
    Ако става въпрос за друг вид обезщетение - за оставане без работа след прекратяването на трудовия ви договор (по чл. 222 ал. 1 от КТ), то тогава обезщетението се начислява за периода в които сте останали без работа (но не по дълъг период от един месец) и това обезщетение се изплаща след като този период мине и в сроковете за изплащане на възнаграждения за този период. За начисляване на това обезщетение е необходимо да удостоверите в писмен вид пред работодателя си, че сте останали без работа след прекратяване на трудовия Ви договор. Необходимо е да предоставите и трудовата си книжка на работодателя.

    Поздрави,
    Васил Байнашев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->