Силвия Кумитска Силвия Кумитска гл.счетоводител

Учителски пенсионен фонд и платен отпускНа мястото на учител, който е в отпуск по болест за кратко време сме назначили друг учител до завръщане на титуляра - чл.68, ал.1, т.3 от КТ. Новоназначеният учител е пенсионер. Заплатата, която ще получава е на база подадена декларация от лицето за действително отработени лекторски часове - по 5 лв. на час. Например 20 часа по 5 лв. = 100.00 лв. Уведомлението, което сме подали в НАП е по код 04 - за заместване на отсъстващ служител.

Въпросите ми са:
Дължиме ли Учителски пенсионен фонд върху заплата на заместващия учител? Заместващия учител има ли право на платен отпуск за периода на заместването? Отработеното време на заместващия учител зачита ли се за учителски стаж, ако не дължим УПФ?Отговори

 • Здравейте г-жо Кумитска,
  ако разбирам правилно, сте назначили по трудов договор учител по заместване, щом сте подали Уведомление към НАП. За всеки един учител, който работи по трудов договор се дължат осигурителни вноски за учителски пенсионен фонд, съгласно чл. 2, ал. 6 от КСО, следователно и за учителя по заместване трябва да внасяте вноски в УПФ.
  След като едно лице е назначено на трудов договор, то за отработеното от него време по трудов договор ще му се полага платен годишен отпуск. Полагащият се платен отпуск ще определите пропорционално на отработеното от лицето време.
  За учителски стаж се зачита времето, през което това лице е изпълнявало длъжността учител, съответно са внасяни осигурителни вноски за УПФ.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->