Krasimira Rangelova Krasimira Rangelova Потребител

осигурителен доходКак ще се пресмята осигурителния доход за пенсия за изслужено време и старост, ако в момента работя на 4 часов работен ден по трудов договор и получавам месечна заплата (осигурителен доход) 600 лв.

моля потвърдете разбирането ми, че два изработени месеца ще добавят към прослуженото ми време 1 един месец прослужено време и за този месец осигурителния ми доход ще бъде 1200 лв


Отговори

 • Ако приемем, че в един месец от 30 календарни дни работите на 4 часов работен ден и не сте отсъствали от работа поради отпуск по болест, платен или неплатен отпуск, то за този месец ще имате:

  - трудов стаж - 1 месец
  - осигурителен стаж - 15 дни
  - работна заплата - 600 лв.
  - осигурителен доход - 600 лв.

  Осигурителния ви доход за този месец няма как да бъде 1200 лв. Той е 600 лв. Осигурителния доход е осигурителен доход и той не се събира с работната заплата, а се съпоставя с нея. Ако работната заплата е по-голяма от минималния осигурителен доход, то осигуровките се правят върху работната заплата. Ако работната заплата е по-малка от минималния осигурителен доход, то осигуровките се правят върху минималния осигурителен доход.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->