Антония Иванова Антония Иванова Kreston BulMar Администратор персонал

Промяна на длъжността след майчинствоЗдравейте,
до 10.10.2015г. съм в отпуск по майчинство. Трябва да се върна на работа на 11.10.2015г. Преди да изляза в майчинство, работех редовна смяна на позиция "Администратор персонал". Днес ме извикаха до работата и ми казаха, че няма да съм на тази позиция, защото няма свободно място, а ще бъда касиерка на смени. Мъжът ми също работи на смени и няма на кой да разчитам за помощ с гледането на детето ако и двамата сме на смени. Какви права имам в случая и при положение че съм с ТЕЛК решение? Мога ли да настоявам пак да съм на тази позиция? Имам ли право на някакво обещетение ако не ме върнат на същатата позиция на работа?Отговори

 • Здравейте,

  Работодателят е длъжен да ви предложи друга работа, когато длъжността, която сте заемали е била закрита докато вие сте била по майчинство. В случай, че вие откажете да заемете новата длъжност, можете да прекратите договора поради закриване на длъжността. При това основание работодателят ще ви дължи обезщетение за оставане без работа в размер на брутното ви възнаграждения за период от един месец.
  По отношение на работата на смени - трудовия закон не поставя ограничения за майките на деца с изключение на следните случаи:
  1. Полагането на нощен труд - освен с тяхното писмено съгласие.
  2. Полагането на извънреден труд - освен с тяхното писмено съгласие.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->