Деси Михайлова Деси Михайлова Потребител

Ползване на данъчен кредит от покупка на МПСЗдравейте,
фирмата ни направи покупка на МПС - марка Ландровер, модел Рейндж Ровер, модификация Autobiographyq, дизел. Няма сертификат N1. В талона от КАТ е регистриран 3+1 места. Допусната е грешка и е ползван ДК неправомерно. Каква корекция трябва да се направи по счетоводните книги, за да се поправи грешката?Отговори

 • Здравейте,

  Ще може ли да уточните кога е направена и открита грешката?

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • Покупката е направена м.април 2013г.,грешката е открита м.февруари 2015г.
 • Здравейте,

  Във Вашия случай има допуснати данъчна и счетоводна грешка за минал период. И за двете ще трябва да уведоми НАП, който да предприема действия за промяна на задължението Ви за съответния данъчен период (чл. 126 от ЗДДС).
  Съгласно чл. 75, ал. 1 ЗКПО при откриване през текущата година на счетоводна грешка, свързана с минала година, данъчният финансов резултат за съответната минала години се коригира съгласно изискванията на действащия през съответната минала година закон така, че все едно грешката не е била допусната. Това означава, че промяната ще се извърши не в резултата за текущата на откриването година, а за годината, в която е допусната грешката.
  Имайте предвид, че по преценка на органа по приходите може да се извърши ревизия и задължението да бъде променено с ревизионен акт или проверка.

  За повече информация по казуса вижте: чл. 75 от ЗКПО и чл. 126 от ЗДДС;

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->