Елеонора  Константинова Елеонора Константинова служител

Осигуряване на земеделски стопанинЗдравейте,
Занимавам се с пчеларство и за да мога да кандидатствам по някоя от мерките за подпомагане трябва да се регистрирам като земеделски стопанин (според последните изменения в Държ.вестник бр.12/12.02.2015 вече не е земед.производител). В момента работя на трудов договор и съм осигурен за всички рискове.

Въпросът ми е от датата на регистрация напр. 20.02.2015г. ли имам задължението да се осигурявам като земеделски стопанин или мога да си подам декларация за започване на дейност например от 01.07.2015 г. и декларация за прекратяване на дейност, считано от 01.10.20105г. и само за тези три месеца да си внеса осигуровки, когато реално ще извършвам дейност по тях?

Моля ви за малко повече разяснение дали е законосъбразно моето разсъждение.Отговори

  • Здравейте,

    Разсъжденията ви по отношение на осигуряването на земеделските стопани е правилно. Кодекса за социално осигуряване, както и наредбата за осигуряване на самоосигуряващите се лица, дават възможност на лицата да се осигуряват само за периодите, през които реално извършват дейност. Определянето на периодите зависи от дейността на лицата и се определят от тях. Всеки самоосигуряващ се може да подаде декларация за възникване/възобновяване, или прекъсване/прекратяване на осигуряването си според периодите, през които извършва дейност. В декларацията се посочват съответните дати на прекъсван и/или възобновяване на осигуряването. Декларацията се подава в 7 дневен срок от датата на събитието. Подаването на декларацията става лично от самоосигуряващото се лице или от упълномощено лице.

    Поздрави,
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->