Krasen Hristov Krasen Hristov Потребител

Максимален неплатена отпуск за една календарна годинаПравилно ли е, поставеното лице в предприятието в което работя да ни пуска в неплатен отпуск от средадата на месеца, до средата на следващия месец? Но на първо число на следващия месец ни вика да подпишем втори молби за удължаване на неплатената с още един месец. Разбрахме, че и следващия месец,може би ще сме в неплатен отпуск. За тези два месеца в неплатен отпуск. Той е наредил първите три дни да са платени, а останалите - неплатени. Това се правело, защото имало затруднения с финансите. След 5 януари, той купува печелившо предприятие, като уволнява всичките му работници.

Правилно ли е това или не? Позволява ли го, Кодекса на труда и Моралния кодекс, ако въобще има такива в България?Отговори

 • Здравейте. Не обсъждаме въпроса дали има и прилага ли се Кодекс на труда. Морален кодекс не съм виждал - може би Библията и 10-те божии заповеди?!
  На въпроса за неплатения отпуск: КТ предвижда такъв да се ползва след като е поискан с молба от работещите. И след като написвате , подписвате и предоставяте молби за такъв,то Вие и колегите Ви сами съдействате и се поставяте в това неблагоприятно положение. Ще ме попитате какво можем да направим. Обръщате се към Инспекцията по труда.Мотив -оказване на незаконен натиск да извършите нещо, което не желаете.Преди години имах такъв случай и съборих такива отпуски, а Работодателят го отнесе......Без да тръгнете сами, никоя институция няма да Ви окаже съдействие и защити интересите Ви.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  Никъде в нормативните уредби не е заложен максимален размер на неплатения отпуск за една календарна година. Така че щом сте попълнили молби за неплатен отпуск, то това не в разрез със закона, независимо колко време ще сте в такъв.

  Относно това, че явно не по свое желание пишете молбите за неплатен отпуск, а под натиск от вашия работодател- можете да се обърнете за съдействие към съда или към ИА Главна инспекция по труда.

  Поздрави,
  Цветомир Аврамов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->