Недялка Илиева Недялка Илиева Потребител

Неплатен отпуск по чл. 167а от КТЗдравейте!
Майка работеща в момента на трудов договор с дете на 4 г. иска да ползва неплатен годишен отпуск по чл. 167а за отглеждане на дете до 8 год. за новата 2015 г. След изтичане на неплатения отпуск, има ли право майката да използва редовен удължен годишен отпуск като учител, от началото на годината към датата на връщането от неплатения отпуск?Отговори

 • Здравейте,

  Моето мнение е, че това трябва да е изрично упоменато в КТД за учителите. Не съм конкретно запознат с разпоредбите на този КТД и не мога да ви дам конкретен отговор.
  Принципния отговор на въпроса е, че неплатения отпуск по реда на чл. 167а от КТ се зачита за трудов стаж. Като период зачетен за трудов стаж, следва, че лицето трупа и право на платен годишен отпуск. Доколкото редовния удължен ПГО на учителите е обвързан с времето, което се признава за трудов стаж би следвало майкатада има право на редовния удължен ПГО.

  Все пак ви съветвам да се запознаете по-подробно със съдържанието на КТДза учителите.

  Поздрави,
 • Благодаря за отговора!
  Но все пак да уточним, че на редовен удължен платен годишен отпуск имат учителите според чл.155 ал.5 от КТ и по конкретно чл.24 от Наредба за раб. време, почивките и отпуските. По скоро въпросът ми е дали има право на платен годишен отпуск работник или служител за времето когато е в неплатен отпуск по реда на чл.167 от КТ.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->