Юлияна Стоименова Юлияна Стоименова Потребител

Почивки при 12-часов работен денПри 12-часов работен ден, колко време за почивка има работникът?Отговори

 • Здравейте. Това работно време-12 часа-така ли е записано в трудовия договор, при 8 часов ден/договорен/ това ли е действителното отработено време, работа "по график" ли е. Моля да обясните.

  kazimirc4
 • Работим на 12 часов график / 12 часово дневно дежурство ,12 часова нощно дежурство , 2 дни почивка и т.н./ .Въведено е сумарно изчисляване на работното време при 7 часов работен ден.
 • Здравейте,


  Съгласно чл. 151, ал. 1 и 2 от КТ работното време на работника или служителя се прекъсва с една или няколко почивки. Работодателят осигурява на работника или служителя почивка за хранене, която не може да бъде по-малко от 30 минути. Почивките не се включват в работното време. Почивките, тяхната продължителност и разпределението им в работния ден следва да се определят с правилника за вътрешния трудов ред.
  Съвета ми е да се запознаете с правилника за вътрешния трудов ред на дружеството в което работите.


  Поздрави,
  Адриян Велчев
 • Здравейте.Единствено при сумирано изчисляване на работното време КТ предвижда 12-часова продължителност. Вероятно работите като охрана !
  Междудневната почивка е от минимум 12 часа, междуседмичната - не по-малко от 36 часа.
  Ориентировъчно, в месеца вероятно полагате труд с продължителност от 225-240 часа?? Налице е полагане на нощен труд! При работа в дни-официални празници има специфично заплащане ! За да се изясни пълната картина на работа, почивка и заплащане, Моля за допълнителна информация:
  1.Какво означава "7 часов работен ден"? Какво точно е записано в трудовия Ви договор в раздела "Работно време"!
  2.Има ли извънреден труд и заплаща ли се той ?
  3.Заплаща ли се нощен труд, а официалните празници ?
  4.Има ли разпореждане на Работодателя за продължителността на времето на сумирано отчитане и какво е то/за колко месеца/ ?
  5.Проверете дали длъжността Ви е определена като работеща при "ненормирано работно време" !

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->