Diana Dimitrova Diana Dimitrova Потребител

ЗапорЗдравейте
Каква сума могат да ми запорират при заплата 480 лв., два заема с два запора единит на банката другият на фирмата, при условие че имаме деца на моя издръжка?Отговори

 • Здравейте,
  От заплатата Ви следва да се удържа 1/4 от нетното възнаграждение. Ако 480 лв. е нетното възнаграждение (т.е. това, което се получава след удръжки за данъци и осигуровки), то тогава удръжката трябва да възлиза на 120 лв., а на Вас да Ви превеждат остатъка от 360 лв.
  Няма никакво значение колко са запорите.
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • здравейте
  2 години съм била по майчинство след което веднага платен отпуск ,ВЪПРОСА МИ Е отпуската въз основа на предходната година ли се изплаща-340лв,или на тази по трудов договор–480лв,и каква е сумата която могат да ми запорират––278,68лв са преведени 96 лв и стотинки са отдържани? нмога да разбера затова ви моля за помощ
 • Здравейте,
  По време на ползване на платен годишен отпуск се плаща трудовото възнаграждение, което е актуално за съответния месец, за който се ползва отпускът.
  Не съм съвсем сигурен дали разбирам втория Ви въпрос, но предполагам, че нетното Ви възнаграждение (след удръжки за данъци и осигуровки) е 384 лв., от които на Вас Ви се изплащат 280 лв. (т.е. 3/4), а по сметка на ЧСИ - 96 лв. (т.е. 1/4).
  Поздрави,
  Йордан Костов
 • не би ли трябвало минималната заплата да остава ,при запор да се отдържа до тази сума
 • Здравейте днес разбрах, че ми е запорирана банковата сметка, проверих разбрах от кого и се свързах с въпросната фирма, те ме препратиха към ЧСИ който се занимава със случая от там получих указания да напиша молба за вдигане на запора на сметката ми тъй като по нея ми се превежда заплатата и не би следвало да е запорирана цялата сметка а определена сума от работодател изпратих им и извлеченията от последните няколко месеца. Така въпросът ме е дали всичко е направено правомерно защото първо кредитът за който става въпрос е от 2009 година не съм получавал никакви писма или каквото и да е и не съм уведомен , че нещо се случва дори към настоящият момент все още не съм получил нито писмо нито документи нищо.Правилно ли е да се налага запор на сметки и заплата и в същото време нали имам двуседмичен срок в който да направя нещо а аз дори не съм уведомен разбрах случайно защото отидох до банката по друга работа, и от кога ще тече този срок. Вторият ми въпрос е свързан с първия имам неплатени осигуровки за 5 хиляди лв. сега при тази ситуация от чси ми казват, че след като имам задължение към държавата те са длъжни да я уведомят и първо събират нейното задължение а след това останалото, при това положение колко от заплатата ми ще се удържа? заплатата ми варира между 750 и 1100 лв.нямам деца.И имам ли някакъв вариант да търся споразумение с някого чси или фирмата собственик на кредита?Какво бихте ме посъветвали? Благодаря предварително.
 • Здравейте, г-жо Димитрова,
  Въпросът, който повдигате, е спорен.
  За повече информация вижте другата тема относно несеквестируемостта:
  http://balans.bg/4621-maksimalno-dopustim-procent-na-zapor-vyrhu-zaplata/

  Г-н Димитров,
  Възможно е да не сте получавал уведомления от съда, ако задължението Ви е към банка. Банките разполагат със законовата възможност да се снабдят с изпълнителен лист, без да водят традиционния исков процес, включващ призоваване на ответника. Уведомяването става именно с поканата за доброволно изпълнение, връчена от ЧСИ, и от този момент текат сроковете за възражение. Ако възразите пред съответния районен съд, банката е длъжна да заведе дело срещу вас и да доказва претенцията си.
  По същия начин стои въпросът и за задълженията по запис на заповед, с тази разлика, че ако възразите, изпълнителното дело ще се спре.
  Ако обаче не е нито един от посочените по-горе случаи, най-добре е да отидете в съда и да видите как са Ви връчвали уведомленията.
  Удръжката на заплатата Ви следва да е 1/2 от нетния размер на месечното Ви трудово възнаграждение /след удръжки за данъци и осигуровки/.

  Поздрави,
  Йордан Костов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->