валя боровинова валя боровинова Потребител

Разчети със собственикаЗдравейте.

Взех документи на ЕООД, без регистрация по ДДС и установявам че:

През 2011 г. собственика взема кредит - 22 000.00 по ЕГН и закупува минифотоволтаична система. Прави разплащане по банковата сметка на фирмата по издадена фактура от Доставчика. Предишният счетоводител не е осчетоводявал нито банка, нито каса. Тези 22 000.00 ми стоят като задължение на собственика. Съответно няма и начислявана Амортизация за тези години (2011-2013). Какво да направя аз от тук нататък?Отговори

 • Здравейте,

  Много е важно къде са получени парите от кредита . Ако са по сметка на фирмата, а са от името на собственика, то тогава наистина говорим за задължения към собственика, като препоръчвам преди това да е минато през разчет - предоставен заем, за да има проследимост.

  Не става особено ясно защо този кредит стои като задължение по разчета за собственика с 22 000 лв. след като трябва да се погасява ежемесечно? трябва да се погледне договора за кредит.
  Относно амортизацията на придобитата машина - вариант е да й промените полезният живот на две години по-малко или да начислите в 2014 г. разход за амортизация за двете пропуснати години.

  Поздрави,
  Рада Колева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->