Румяна Филипова Румяна Филипова Потребител

Изплащане на обезщетения при напусканеЗдравейте,

Има ли срок на изплащане на обезщетенията за неизползван платен отпуск след като съм пуснала предизвестие за напускане към работодателя? Датата на предизвестието ми е 23.12.2014г. изтича на 23.01.2015г, а счетоводителя на фирмата казва, че ще пристъпят към изплащане когато платят заплатите за месец 01.2015г., тоест края на Февруари. Така ли е?

Фирмата "нямала" пари и щели да ми изплатят парите на части - всеки месец по малко. Ще ми направят споразумение за това, но не искали да се ангажират с вписване на падежните дати. Ако не пишем дати на изплащане на частите, смятате ли че могат да ме мотаят или в крайна сметка да не ми платят дължимото?Отговори

 • Здравейте,
  обезщетението за неизползван платен годишен отпуск става дължимо при прекратяване на трудовото правоотношение. След като предизвестието Ви изтича на 23.01.2015г., то следва да ви се изчисли и възнаграждение/осигурителен доход за месец януари. Ако съгласно трудовия договор и/или вътрешни правила възнагражденията се изплащат в края на следващия месец, съвсем логично е тогава да получите възнаграждението си за отработените дни за януари и обезщетението за неизползван платен годишен отпуск.
  Колкото до плащането на обезщетението на части, следва да изготвите споразумение за погасяването на това задължение и няма как да не се посочат срокове и размери на плащането, това ще обезсмисли изготвянето на такова споразумение.

  Оставам на разположение за въпроси и коментари.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • При прекратяване на трудовия договор работодателят е длъжен да изплати обезщетение на работника за неизползван платен годишен отпуск. В заповедта за прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да запише какви обезщетения се полагат на работника и тяхното парично изражение. Полагащото Ви се обезщетение трябва да бъде отразено във ведомостта за заплати за последния месец, в който сте се водили на работа във фирмата. За Вас това е месец Януари. Имате право да получите обезщетението си до края на месец Февруари. Когато получите в брой полагащата Ви се сума начислена във ведомостта за заплати Вие трябва да се подпишете. Ако няма ваш подпис във ведомостта това означава, че Вие не сте получили полагащото Ви се обезщетение. Също така сумата, която трябва да получите може да Ви бъде преведена по банков път или изплатена с пощенски запис. В тези случай не е необходим ваш подпис на ведомостта. Банковия и пощенския документ служи за доказателство, че фирмата е платила дължимите суми към Вас.

  Анелия Петрова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->