Десислава Петрова Десислава Петрова Потребител

Напускане на работа без предизвестиеЗдравейте,

Преди месец и половина започнах работа по чл. 68, ал. 1, т. 3 от КТ. Не съм доволна от условията на труд. При провеждането на интервюто реално не ми показаха работното място, което не отговаря на моите изисквания. Освен това работата е специфична, при която мога да получа алергии. По какъв начин мога да напусна без предизвестие?Отговори

  • Назначена сте по чл.68, ал.1, т.3 от КТ. Договорът ви е срочен за заместване на работник или служител, който отсъствува от работа. Вашият договор изтича когато заместения работник се върне на работа. Това явна няма да се случи скоро, след като на негово място са наели вас преди месец и половина. При така сключения договор той ще бъде прекратен без вие да дължите предизвестие когато заместения работник се върне на работа.

    Всички възможности за прекратяване на трудов договор от работника без предизвестие са описани в чл.327 от КТ.

    Може да прекратите договорът си без да спазите дължимото от вас предизвестие , но в този случай за вас ще важи разпоредбата на чл. 220, ал.1 от КТ - Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->