Владимир Тодоров Владимир Тодоров експерт

Преподписване на договорКакви би трябвало да направи служител в своя защита, ако работи на трудов договор в държавно предприятие и работодателят промени длъжността от ръководител на офис в мениджър с изпитателен срок 6 месеца? Целта на работодателя е да подмени настоящите служители с близки негови хора. Какви варианти има за благоприятен изход от ситуацията за служителя?Отговори

 • Здравейте. Като начало изискайте новата длъжностна характеристика и я сравнете със съществуващата. Ако те се покриват, откажете да подпишете новия ТД.

  kazimirc4
 • Здравейте,

  От запитването ви не става ясно дали работодателят променя изискванията за заемане на длъжността или просто променя наименованието на длъжността.
  Трябва да имате предвид, че промяната на изискванията за заемане на длъжността е право на работодателя. Когато имаме промяна на длъжността, с нова длъжностна характеристика, това може да стане само и единствено със сключване на допълнително споразумение, което е подписано от двете страни по трудовото правоотношение. Ако вашия случай е такъв, то колегата Халачев ви е дал отговор на въпроса. Запознайте се със съдържанието на новата длъжностна характеристика, и ако задълженията се припокриват, можете да откажете да приемете промяната и ли да обявите несъгласието си с клаузата за изпитване и да настоявате да бъде премахната.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->