Румяна Филипова Румяна Филипова Потребител

Изплащане на платен отпуск при напускане след майчинствоИмам 2 породени деца, тоест от август 2010 г излизам в 45 дена преди термина на първото дете. Второто се ражда по време на майчинството ми с първото дете. След навършване на 2г. на второто, понеже няма да ме вземат на работа обратно, реших да ползвам неплатен отпуск и за двете, тоест още една година докато второто дете навърши 3г. през декември 2014г. Сега пуснах молбата за напускане.

Имам ли право да ми изплатят платен отпуск за 2011, 2012 и 2013 година, докато съм била по бременност и майчинство за двете деца? Имам ли право на изплащане на платен отпуск за едната година (2014г) в неплатен по чл. 167а (няма логика да имам, но да питам)?

Работодателят нещо не иска да плаща и незная как да постъпя. Счетоводителят е на негова страна и се опитва да ме откаже от търсене на правата ми.Отговори

  • Разбира се, че имате право на платен отпуск за времето докато сте били в трудово-правни отношения. Вие имате право на платен отпуск за целия период на действие на трудовия ви договор, включително и за 2011, 2012, 2013, 20104 г., без значение, че през повечето време сте били в отпуск по майчинство. При прекратяване на трудовия договор работодателят е длъжен да изплати обезщетение на работника за неизползван платен годишен отпуск. В заповедта за прекратяване на трудовия договор работодателят трябва да запише какви обезщетения се полагат на работника и тяхното парично изражение

    Ако не получите полагащото ви се обезщетение за неизползван платен годишен отпуск можете да се обърнете към Инспекцията по труда. Това е институцията, в която компетенция е разрешаването на такъв проблем.

    Анелия Петрова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->