Stefka Vasileva Stefka Vasileva Потребител

Фактура за нощувка на командированЗдравейте,

имам неосчетоводена фактура за нощувка на командирован в Германия. Мога ли да я включа в дневниците в м.Януари и ако да, трябва ли да пусна протокол за ВОП?

Предварително Ви Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  Действително при получаването на услуги от чужди доставчици най-често има самоначисляване на ДДС. Това обаче е вярно само в случаите, при които доставката на услугите е с място на изпълнение в България и чуждестранният доставчик (както при ВОП) няма постоянен обект в България, от кой-
  то да извършва услугата. Общият принцип е, че мястото на изпълнение на услугата е в държавата на получателя, ако той е данъчно задължено лице, т.е. лице, извършващо независима икономическа дейност.
  Но изключение са именно доставките на услуги, свързани с недвижими имоти, като например хотелско настаняване. На практика, ако една българска компания получи фактура от чуждестранен хотелиер за нощувки на командировано в чужбина лице, компанията няма задължение да самоначислява българския ДДС, тъй като мястото на изпълнение на услугата е в държавата на хотела.

  Поздрави,
  Рада Колева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->